Kategoriat

Blogi

Haluatko kestävän suhteen? Hylkää nämä myrkylliset käyttäytymismallit ASAP

2022-08-08

Haluatko kestävän suhteen? Hylkää nämä myrkylliset käyttäytymismallit ASAP

Toivoimme, että kaikki menisi hyvin loppuelämän ajan, kun aloitimme uuden suhteen. Valitettavasti joskus ihmisillä on joitakin myrkyllisiä parisuhdetottumuksia, jotka voivat pilata kaiken. Jos et halua, että suhteesi päättyy pian, sinun kannattaa välttää näitä myrkyllisiä käyttäytymistapoja:

Kumppanisi ulkonäön arvosteleminen

Jos arvostelet jatkuvasti kumppanisi ulkonäköä, se voi saada hänet tuntemaan itsensä epävarmaksi ja aiheuttaa ongelmia suhteeseen. On tärkeää tukea kumppaniasi ja auttaa häntä tuntemaan olonsa hyväksi. Jos sinulla on neuvoja hänen ulkonäköönsä liittyen, ne tulisi antaa rakentavasti ja myönteisesti. Voit esimerkiksi kertoa hänelle, että hän näyttäisi mielestäsi hyvältä uudessa hiustenleikkauksessa.

Jatkuva tarve olla oikeassa

Kukaan ei halua olla väärässä, mutta jatkuva oikeassa olemisen tarve voi olla myrkyllistä parisuhteessa. Tämä käytös voi johtaa riitoihin ja kaunaan. On tärkeää olla ennakkoluuloton ja kuunnella kumppanin näkökulmaa, vaikka olisitkin eri mieltä. Ammattilaiset suosittelevat, että yrität nähdä asiat kumppanisi näkökulmasta. Ja joskus on ihan ok myöntää, että olet väärässä.

Kumppanisi aiempien virheiden esille tuominen

Me kaikki teemme virheitä, mutta kumppanisi aiempien virheiden pohtiminen on myrkyllistä käytöstä. Se saa kumppanisi tuntemaan itsensä riittämättömäksi eikä auta suhdetta. Jos kumppanisi on tehnyt jotain väärin menneisyydessä, anna hänelle anteeksi ja jatka eteenpäin. Älä ota esiin vanhoja riitoja tai yritä käyttää niitä kumppaniasi vastaan. On tavallisempaa, että myrkylliset kumppanit ottavat esille kumppaninsa aiemmat virheet kontrolloidakseen häntä tai saadakseen hänet tuntemaan syyllisyyttä.

Kumppanisi puhelimen tarkistaminen ilman hänen lupaansa.

Tämä on suuri kielto missään suhteessa. Luottamus on olennaisen tärkeää terveelle suhteelle, ja kumppanin puhelimen tutkiminen on merkittävä luottamuksen rikkomus. Nykyään kumppanisi puhelimen lukituksen voi avata sormenjäljen, FaceId:n tai koodin avulla, joten sen tarkistaminen huomaamatta ei ole niin helppoa. Jos tunnet olosi epävarmaksi tai epäilyttäväksi, sinun kannattaa puhua kumppanisi kanssa asiasta avoimesti sen sijaan, että nuuskit hänen selkänsä takana.

Gaslighting

Gaslighting on manipuloiva taktiikka, joka voi olla hyvin haitallista parisuhteessa. Siinä saat kumppanisi kyseenalaistamaan omat muistinsa tai mielenterveytensä. Saatat esimerkiksi sanoa kumppanillesi, että hän on vainoharhainen, vaikka hän ei ole. Tai saatat sanoa jotain sellaista kuin "kuvittelet asioita", vaikka hän tietää, ettei kuvittele. Jos kaasutat kumppaniasi, se luo vain epäluottamusta ja kaunaa.

Uhkailet suhteesta lähtemisellä

Suhteesta lähtemisellä uhkaaminen on myrkyllistä käytöstä, joka voi johtaa vain uusiin ongelmiin. Tämä käytös luo suhteeseen epäterveen dynamiikan ja voi saada kumppanisi tuntemaan, ettei hän ole tarpeeksi hyvä. Jos olet onneton suhteessa, sinun on puhuttava siitä kumppanisi kanssa sen sijaan, että uhkailet lähtemisellä.

Mielipidepelien pelaaminen

Mielipidepelit eivät ole koskaan terveitä parisuhteelle. Tällainen käytös luo vain epäluottamusta ja aiheuttaa ongelmia. Jos luulet, että kumppanisi pelaa kanssasi mielikuvitusleikkejä, sinun on puhuttava hänelle siitä. Joitakin esimerkkejä mielenleikeistä ovat:
- Kumppanin johdattelu
- Hänen mustasukkaiseksi tekeminen
- Vaikeasti tavoiteltava leikki
- Saada hänet tuntemaan syyllisyyttä

Passiivis-aggressiivisuus

Passiivis-aggressiivisuus on myrkyllistä käyttäytymistä ihmissuhteissa. Tällainen käytös viestii kumppanillesi, ettet ole kiinnostunut hänestä, ja voi johtaa riitoihin. Tällainen käytös luo suhteeseen epäterveen dynamiikan ja voi saada kumppanisi tuntemaan, että hän kävelee munankuorilla. Jos olet tyytymätön johonkin asiaan, puhu siitä kumppanillesi sen sijaan, että olet passiivis-aggressiivinen.

Korkeat odotukset

Kun sinulla on liian korkeat odotukset parisuhteellesi, se altistaa sinut pettymyksille. On paljon parempi olla realistinen sen suhteen, mitä voit odottaa suhteeltasi, ja kertoa tarpeesi kumppanillesi. 

Kumppanin pakottaminen valitsemaan sinun ja hänen ystäviensä tai perheensä välillä

Kumppanin pakottaminen valitsemaan sinun ja hänen ystäviensä tai perheensä välillä on myrkyllistä käytöstä, joka voi vahingoittaa suhdetta. Tällaista käyttäytymistä on havaittavissa esimerkiksi seuraavissa tilanteissa: "Et voi lähteä ulos ystäväsi kanssa, ellen pääse mukaan" tai "Sinun on vietettävä kaikki aikasi minun kanssani". Tämäntyyppinen käyttäytyminen luo suhteeseen epäterveen dynamiikan ja voi saada kumppanisi tuntemaan, ettei hänellä saa olla elämää suhteen ulkopuolella. 

Suhteesi vertaaminen muihin

Suhteesi vertaaminen muihin on myrkyllistä käyttäytymistä, joka voi vahingoittaa itsetuntoasi ja parisuhteeseen tyytyväisyyttäsi. Tämä käytös viestii kumppanillesi, ettet ole tyytyväinen häneen, ja voi johtaa riitoihin. Useimmiten ihmiset vertaavat suhdettaan muihin kuvaillakseen kumppanilleen esimerkin siitä, mitä he haluaisivat parisuhteessa olevan. Jos olet tyytymätön johonkin asiaan - puhu siitä kumppanillesi sen sijaan, että vertaat häntä muihin.

Nämä ovat vain muutamia myrkyllisiä käyttäytymismalleja, jotka voivat pilata suhteesi. Jos haluat terveen ja pitkäaikaisen suhteen, näiden käyttäytymistapojen välttäminen on tärkeää. Jos et ole varma, miten korjata myrkyllinen käytös, on tärkeää hakea parisuhdeapua ammattilaiselta.

Author profile

Ville Järvinen

Online-deittibloggaaja

Ville Järvinen on tunnettu online-deittibloggaaja parhaatdeittisivut.fi-sivustolla, joka tarjoaa arvokkaita oivalluksia ja vinkkejä menestyksekkääseen nettideittailuun.

Muita artikkeleita aiheesta blogi

 • Tinder SELECTin paljastaminen: Tinder: Nostamalla treffipelisi

  2023-12-19

  Tinder SELECTin paljastaminen: Tinder: Nostamalla treffipelisi

  Online-deittailun alati kehittyvässä maailmassa Tinder on tehnyt jälleen yhden uraauurtavan liikkeen, kun se on ottanut käyttöön eksklusiivisen Tinder SELECT -jäsenyyden. Tämä premium-jäsenyys, jonka tarkoituksena on parantaa deittikokemustasi, avaa ovet moniin ainutlaatuisiin etuihin, jotka erottavat sen tavallisesta Tinder-tarjonnasta. Tässä blogikirjoituksessa selvitämme, mitä Tinder SELECTillä on tarjottavanaan ja miten voit avata tämän eksklusiivisen deittialueen.

  Ville Järvinen

  Ville Järvinen

  Online-deittibloggaaja

  3 min read
 • Parhaat 30 Pickup Lines, jotka saavat sydämet lepattaa

  2023-12-12

  Parhaat 30 Pickup Lines, jotka saavat sydämet lepattaa

  Deittailun ja romantiikan maailmassa hyvin ajoitettu ja viehättävä iskurepliikki voi olla avain jään murtamiseen ja ikimuistoisen ensivaikutelman tekemiseen.

  Ville Järvinen

  Ville Järvinen

  Online-deittibloggaaja

  1 min read