Kategoriat

Blogi

Kielteinen: Mitä se on ja miten siihen reagoidaan?

2022-10-16

Kielteinen: Mitä se on ja miten siihen reagoidaan?

Tätä kutsutaan neggingiksi, jos sinusta tuntuu, että kumppanisi tekee usein epäsuorasti negatiivisia kommentteja sinusta. Näitä tekoja ei välttämättä ole helppo erottaa, koska ne vaikuttavat usein flirttailulta tai vitsailulta. On kuitenkin tärkeää, ettet erehdy niiden taustalla olevista aikomuksista - ne ovat osa manipulointia. Se on heikko yritys saada itsensä tuntemaan olonsa paremmaksi alentamalla sinua.

Jos et tunne neggingin kielteisiä puolia, on aika tutustua niihin. Tämä tuhoisa käytös on vyörynyt deittikulttuuriin ja sosiaaliseen mediaan, usein vitsiksi tai takakäden kohteliaisuudeksi naamioituna. Neging on järkyttävää ja voi aiheuttaa huolta siitä, mitä parisuhteessa on edessä.

Onko neggaus tuhoisaa käytöstä?

Negging on ovela manipulointimenetelmä, jossa käytetään kohteliaisuuksiksi naamioituja loukkauksia jonkun itsetunnon ja turvallisuudentunteen romuttamiseksi. Tämä jättää hänet haavoittuvaksi ja kaipaamaan neggingin tehneen henkilön hyväksyntää.

Negging on sitä, kun joku ottaa kohteekseen epävarmuutesi saadakseen sinut tuntemaan olosi huonoksi, jotta hän saisi sinulta hyväksyntää. Psykologien mukaan "negging on eräänlaista hyväksikäyttöä". Ja vaikka se ei ole fyysistä, neggingia pidetään silti sanallisena ja emotionaalisena hyväksikäyttönä.

Negging saa merkityksensä sanasta "neg", joka viittaa negatiiviseen palautteeseen.

Negatiivisilla kommenteilla ja teoilla voi olla pysyvä vaikutus mielenterveyteen ja hyvinvointiin, ja ne voivat johtaa vakavampiin ongelmiin myöhemmin. Seuraavassa on muutamia esimerkkejä neggingistä ja siitä, mitä voit tehdä, jos kohtaat sitä.

Esimerkkejä neggingistä

Kehuiksi naamioituja negatiivisia kommentteja voi olla vaikea havaita, mutta ne voivat olla yhtä haitallisia. Seuraavassa on muutamia esimerkkejä neggingistä ja siitä, miten voit tunnistaa sen ihmissuhteissasi. Muista, että neggingiä ei tapahdu vain romanttisissa suhteissa - myös ystävät ja perheet voivat tehdä sitä.

He antavat sinulle kohteliaisuuksia, jotka on tarkoitettu loukkaaviksi.

Kun olet epävarma siitä, onko huomautus loukkaus vai kohteliaisuus, sitä pidetään takakäden kohteliaisuutena. Näitä kommentteja kutsutaan myös vasenkätisiksi kohteliaisuuksiksi, koska ne voidaan tulkita kohteliaisuuksiksi, mutta ne sisältävät itse asiassa piiloviestin, joka on loukkaava.

Esim:

 • "Näytät aivan eri ihmiseltä meikattuna!"
 • "En ihmettelisi, jos ihmiset pitäisivät sinua kaukaa katsottuna mallina."
 • "Tämä mekko on uskomaton! Näytät siinä vaivattomasti hoikemmalta."

He yrittävät peittää loukkauksensa kutsumalla niitä "rakentavaksi kritiikiksi".

Narsistit asettavat itsensä mielellään "valitsijan" rooliin ja arvostelevat muita usein loukkaavalla tavalla, jolloin he voivat tuntea itsensä vallan tai kontrollin tekijäksi.

Esim:

 • "Näyttäisit esteettisesti miellyttävämmältä, jos laihduttaisit seitsemän kiloa."
 • "Minusta sinun pitäisi tietää, että uusi kampaustyylisi saa sinut näyttämään erilaiselta. Mielestäni se ei sovi sinulle. . ."
 • "Luettuani tämän raportin läpi voin sanoa, että sen kirjoittamiseen on käytetty paljon aikaa ja vaivaa. Tästä huolimatta en pidä siitä."

Sinua verrataan jatkuvasti muihin.

Itsesi jatkuva arvioiminen muihin verrattuna on uuvuttavaa ja ennen kaikkea haitaksi hyvinvoinnillesi. Olivatpa ajatukset sitten paikkansapitäviä, sinun ei pitäisi analysoida itseäsi kenenkään muun kanssa - eikä myöskään kumppanisi.

Esimerkiksi:

 • "Paras ystäväsi on näyttänyt viime aikoina hyvältä - hän varmaan treenaa paljon. Sinun pitäisi liittyä hänen seuraansa joskus!"
 • "Pidän Maryn tämänpäiväisestä asusta, teillä on samanlainen vaatemaku, joten ehkä sinäkin voisit kokeilla pukeutua tuollaisiin vaatteisiin."

He naamioivat loukkaukset kysymyksiksi.

Kysymys on muotoiltu niin huolellisesti, että sinusta tuntuu, että ylireagoit ja että oikeastaan mitään ei ole vialla. Esimerkiksi:

 • "Olen yllättynyt, että sait vuosikertomuksen valmiiksi yksin. Kuka auttoi sinua siinä?"
 • "Sinulla on varmaan kova nälkä! Oletko varma, että aiot syödä kaiken tuon ruoan loppuun?"
 • "Mikset pukeudu tänään johonkin muuhun?"

Miten vastata henkilölle, joka negailee sinua?

Yksi parhaista tavoista käsitellä negailua on jättää se kokonaan huomiotta. Älä tartu syöttiin, jos joku yrittää ärsyttää sinua. On myös ajanhukkaa yrittää selitellä asioita sellaiselle, joka ei kunnioita sinua. Huolehdi ensin itsestäsi - et ole vastuussa siitä, että hänen loukkaava käytöksensä muuttuu.
Jos tunnet itsesi tarpeeksi itsevarmaksi, voit kertoa hänelle, että hänen sanansa tai tekonsa eivät ole hyväksyttäviä. Pidä kuitenkin mielessä, että he saattavat sitten reagoida haitallisemmalla käytöksellä, kuten kaasunvalaistuksella.
Jos uskot, että toinen henkilö on vastaanottavainen, esimerkiksi "Tunnen itseni nöyryytetyksi ja epäkunnioitetuksi, kun sanot tuollaisia asioita" voi toimia. Muista aina keskittyä siihen, miltä hänen tekonsa saavat *sinun* tuntemaan, eikä syytösten heittelyyn. Oleellista on myös ilmaista, että heidän manipulointiyrityksensä eivät vaikuta sinuun millään tavalla.
Kielteistäminen tapahtuu usein suhteen alkuvaiheessa, ja se toimii esimakuna mahdollisesta tulevasta hyväksikäyttökäyttäytymisestä. On kuitenkin ratkaisevan tärkeää olla varovainen, kun kohtaat negaavan henkilön, sillä hän saattaa reagoida kielteisesti. Muista asettaa rajat ja odotukset tämän henkilön kanssa, jos päätät kohdata hänet hänen käytöksestään. Jos tarvitset apua, käänny ystäväsi puoleen tai pyydä apua.
Me kaikki haluamme ja ansaitsemme terveen suhteen, jossa ei ole myrkyllisyyttä tai hyväksikäyttöä. Valitettavasti joskus joudumme suhteeseen jonkun sellaisen henkilön kanssa, joka käyttää hyväkseen heikkouksiamme tunnetasolla. Tämä ei ole vahinko, vaan tekijä tekee sen tahallaan kontrolloidakseen ja vahingoittaakseen sinua.

Lopputulos

Negointi on loukkaavaa vähättelyä, joka saa sinut tuntemaan itsesi vääräksi positiivisten ominaisuuksiesi suhteen, olipa kyse sitten ulkonäöstäsi, älykkyydestäsi, akateemisista saavutuksistasi, työstäsi, kiinnostuksen kohteistasi, lahjoistasi tai viehätysvoimastasi.
Huomioi, jos joku saa sinut jatkuvasti tuntemaan olosi yhä epävarmemmaksi, kun olet hänen seurassaan. Tätä henkilöä ei todennäköisesti kannata pitää elämässäsi.

Author profile

Mira Karvinen

Online-treffiasiantuntija

Mira Karvinen, arvostettu online-treffiasiantuntija parhaatdeittisivut.fi-sivustolla, jakaa arvokasta tietoa ja käytännön vinkkejä menestyäkseen online-treffeillä.

Muita artikkeleita aiheesta blogi

 • Tinder SELECTin paljastaminen: Tinder: Nostamalla treffipelisi

  2023-12-19

  Tinder SELECTin paljastaminen: Tinder: Nostamalla treffipelisi

  Online-deittailun alati kehittyvässä maailmassa Tinder on tehnyt jälleen yhden uraauurtavan liikkeen, kun se on ottanut käyttöön eksklusiivisen Tinder SELECT -jäsenyyden. Tämä premium-jäsenyys, jonka tarkoituksena on parantaa deittikokemustasi, avaa ovet moniin ainutlaatuisiin etuihin, jotka erottavat sen tavallisesta Tinder-tarjonnasta. Tässä blogikirjoituksessa selvitämme, mitä Tinder SELECTillä on tarjottavanaan ja miten voit avata tämän eksklusiivisen deittialueen.

  Ville Järvinen

  Ville Järvinen

  Online-deittibloggaaja

  3 min read
 • Parhaat 30 Pickup Lines, jotka saavat sydämet lepattaa

  2023-12-12

  Parhaat 30 Pickup Lines, jotka saavat sydämet lepattaa

  Deittailun ja romantiikan maailmassa hyvin ajoitettu ja viehättävä iskurepliikki voi olla avain jään murtamiseen ja ikimuistoisen ensivaikutelman tekemiseen.

  Ville Järvinen

  Ville Järvinen

  Online-deittibloggaaja

  1 min read