Kategoriat

Blogi

Miten tunnistaa manipuloinnin varoitusmerkit suhteessa?

2022-09-02

Miten tunnistaa manipuloinnin varoitusmerkit suhteessa?

Parisuhteita on monenlaisia. Jotkut ovat terveitä, toiset taas eivät. On tärkeää tunnistaa epäterveen suhteen varoitusmerkit, jotta voit tarvittaessa päättää lähteä. Yksi epäterveen suhteen tyyppi on sellainen, jossa esiintyy manipulointia. Manipulointi parisuhteessa voi saada monia muotoja, mutta on joitakin yleisiä merkkejä, joita kannattaa varoa. Jos mietit, miten tunnistaa manipuloinnin varoitusmerkit parisuhteessa, lue lisätietoja.

Mitä "manipulointi" parisuhteessa tarkalleen ottaen on?

Manipulointi parisuhteessa on sitä, kun toinen yrittää hallita toista eri keinoin. Tähän voi kuulua esimerkiksi tunnemanipulaatiotaktiikoiden käyttäminen, kuten syyllistäminen tai kumppanin tunteilla leikkiminen. Siihen voi liittyä myös taloudellista manipulointia, kuten rahan pidättäminen tai sen kontrollointi, miten kumppani käyttää rahat. Manipulointi voi ilmetä myös fyysisenä manipulointina, kuten väkivallalla uhkailuna tai voimankäytönä saadakseen haluamansa.

5 Merkkejä manipuloinnista parisuhteessa

On monia erilaisia merkkejä siitä, että manipulointia voi esiintyä parisuhteessa. Yksi merkki on se, että kumppanisi yrittää jatkuvasti kontrolloida sinua. Tähän voi kuulua esimerkiksi se, että hän määrää sinulle, mitä pukeutua, kenen kanssa viettää aikaa ja mitä tehdä vapaa-ajallasi. Hän saattaa myös yrittää kontrolloida raha-asioitasi ja kertoa, kuinka paljon rahaa voit käyttää ja mitä voit ostaa. Jos joudut jatkuvasti noudattamaan kumppanisi vaatimuksia, se on merkki siitä, että hän yrittää hallita sinua.

Toinen merkki manipuloinnista on se, että kumppanisi alentaa sinua jatkuvasti. Hän saattaa arvostella sinua ulkonäöstäsi, älykkyydestäsi tai saavutuksistasi. Hän saattaa myös yrittää saada sinut tuntemaan syyllisyyttä asioista, joihin et voi vaikuttaa. Jos kumppanisi saa sinut jatkuvasti tuntemaan itsesi huonoksi, se on merkki siitä, että hän manipuloi sinua.

Kolmas merkki manipuloinnista on, jos kumppanisi uhkailee sinua. Tämä voi sisältää väkivallalla tai suhteesta lähtemisellä uhkailua, jos et tee, mitä hän haluaa. Nämä uhkaukset ovat yleensä tyhjiä, mutta ne pelottelevat sinut tekemään, mitä kumppanisi haluaa. Jos huomaat, että kumppanisi uhkailee sinua, se on merkki siitä, että hän manipuloi sinua.

Neljäs merkki manipuloinnista on se, jos kumppanisi yrittää aina draamaa. Tähän voi kuulua tarinoiden keksiminen muista ihmisistä elämässäsi tai totuuden liioitteleminen. Hän saattaa myös yrittää saada sinut tuntemaan, että olet hullu tai ylireagoit asioihin. Jos kumppanisi yrittää jatkuvasti aloittaa riitoja tai luoda draamaa, se on merkki siitä, että hän manipuloi sinua.

Viides ja viimeinen merkki manipuloinnista on, jos kumppanisi pelaa jatkuvasti pelejä. Tähän voi kuulua mielenleikkejä, kuten kaasuvalojen valottamista tai kuumaa ja kylmää -leikkiä. Hän saattaa myös käyttää syyllisyyttä aseena ja pakottaa sinut tekemään, mitä hän haluaa. Jos kumppanisi pelaa jatkuvasti pelejä kanssasi, se on merkki siitä, että hän manipuloi sinua.

Mitkä ovat yleisiä manipulointitaktiikoita?

On monia erilaisia manipulointitaktiikoita, joita ihmiset voivat käyttää parisuhteessa. Joitakin yleisiä manipulointitaktiikoita ovat mm:

Tunteillasi pelaaminen saa sinut tuntemaan syyllisyyttä, surua tai pelkoa saadaksesi haluamasi.

- Uhkaillaan sinua: Tähän voi kuulua väkivallalla tai suhteesta lähtemisellä uhkailu, jos et tee, mitä he haluavat.

- Saada sinut tuntemaan olosi huonoksi itsestäsi, esimerkiksi alentamalla sinua, arvostelemalla sinua tai saamalla sinut tuntemaan syyllisyyttä asioista, joihin sinulla ei ole mitään vaikutusvaltaa.

- Draaman luominen: Tähän voi kuulua tarinoiden keksiminen muista ihmisistä elämässäsi tai totuuden liioitteleminen.

- Leikkiminen: Tähän voi kuulua mielikuvitusleikkejä, kuten kaasunvalaistusta tai kylmän ja kuuman leikkiä.

Mitkä ovat manipuloinnin jälkivaikutukset?

Manipuloinnilla voi olla monia erilaisia seurauksia parisuhteessa. Joitakin odotettavissa olevia seurauksia ovat mm:

- Toinen henkilö tuntee itsensä voimattomaksi tai hallitsemattomaksi.

- Toinen henkilö tuntee kävelevänsä aina munankuorilla.

- Suhde muuttuu yhä epävakaammaksi ja arvaamattomammaksi.

- Suhde hajoaa kokonaan.

Jos luulet olevasi manipuloivassa suhteessa, sinun on pyydettävä apua. Käytettävissä on monia erilaisia resursseja, kuten vihjelinjoja, neuvontaa ja tukiryhmiä. Manipulointi voi olla vaikea asia käsitellä, mutta apua on saatavilla. Sinun ei tarvitse käsitellä sitä yksin.

Miksi jotkut ihmiset käyttävät manipuloivia taktiikoita?

On monia eri syitä, miksi ihmiset saattavat käyttää manipulointitaktiikkaa ihmissuhteissa. Joitakin yleisiä syitä ovat mm:

- Vallan tai kontrollin tarve: Jotkut ihmiset tuntevat, että heidän on hallittava kaikkea elämässään, myös ihmissuhteitaan.

- Viestintätaitojen puute: Jotkut ihmiset eivät ehkä osaa kommunikoida tehokkaasti, joten he turvautuvat sen sijaan manipulatiivisiin taktiikoihin.

- Heikko itsetunto: Jotkut ihmiset saattavat käyttää manipulointia rakentaakseen itseään tai saadakseen itsensä tuntemaan itsensä paremmaksi.

- Epävarmuus: Jotkut ihmiset saattavat olla epävarmoja suhteessaan, joten he käyttävät manipulointia pitääkseen kumppaninsa lähellä.

Mitä voit tehdä, jos joku käyttää sinuun mielenhallintaa?

Jos luulet, että sinua manipuloidaan, sinun on pyydettävä apua. Käytettävissä on monia erilaisia resursseja, kuten vihjelinjoja, neuvontaa ja tukiryhmiä. Manipulointi voi olla vaikea asia käsitellä, mutta apua on saatavilla. Sinun ei tarvitse käsitellä sitä yksin.

Kannattaako koskaan pysyä kumppanin kanssa, joka manipuloi sinua?

Jos olet suhteessa manipuloivan kumppanin kanssa, on tärkeää kysyä itseltäsi, haluatko olla tässä suhteessa. Manipulointi voi vahingoittaa mielenterveyttäsi ja tunneterveyttäsi, joten on tärkeää varmistaa, että olet terveessä suhteessa. Saattaa olla aika lopettaa suhde, jos sinusta tuntuu, ettet voi luottaa kumppaniin tai kommunikoida hänen kanssaan. Vain sinä voit päättää, onko manipuloivan kumppanin kanssa suhteessa pysyminen sinulle sopivaa.

Author profile

Mira Karvinen

Online-treffiasiantuntija

Mira Karvinen, arvostettu online-treffiasiantuntija parhaatdeittisivut.fi-sivustolla, jakaa arvokasta tietoa ja käytännön vinkkejä menestyäkseen online-treffeillä.

Muita artikkeleita aiheesta blogi

 • Tinder SELECTin paljastaminen: Tinder: Nostamalla treffipelisi

  2023-12-19

  Tinder SELECTin paljastaminen: Tinder: Nostamalla treffipelisi

  Online-deittailun alati kehittyvässä maailmassa Tinder on tehnyt jälleen yhden uraauurtavan liikkeen, kun se on ottanut käyttöön eksklusiivisen Tinder SELECT -jäsenyyden. Tämä premium-jäsenyys, jonka tarkoituksena on parantaa deittikokemustasi, avaa ovet moniin ainutlaatuisiin etuihin, jotka erottavat sen tavallisesta Tinder-tarjonnasta. Tässä blogikirjoituksessa selvitämme, mitä Tinder SELECTillä on tarjottavanaan ja miten voit avata tämän eksklusiivisen deittialueen.

  Ville Järvinen

  Ville Järvinen

  Online-deittibloggaaja

  3 min read
 • Parhaat 30 Pickup Lines, jotka saavat sydämet lepattaa

  2023-12-12

  Parhaat 30 Pickup Lines, jotka saavat sydämet lepattaa

  Deittailun ja romantiikan maailmassa hyvin ajoitettu ja viehättävä iskurepliikki voi olla avain jään murtamiseen ja ikimuistoisen ensivaikutelman tekemiseen.

  Ville Järvinen

  Ville Järvinen

  Online-deittibloggaaja

  1 min read