Kategoriat

Blogi

Matching: Miten valitsemme kumppanimme?

2022-08-21

Matching: Miten valitsemme kumppanimme?

Kumppanin valinta, jonka teemme verkossa tai offline, ei ole lainkaan sattumanvaraista. Kaikilla ihmisillä on omat houkuttelevuuskriteerinsä, joita he soveltavat esimerkiksi selatessaan profiileja deittisivustolla tai istuessaan baarissa cocktailin kanssa katselemassa muita vieraita.  
Valinnoissamme ei kuitenkaan ole mitään sattumanvaraista, ja on aivan ilmeisiä osatekijöitä, jotka vaikuttavat siihen, kenet valitsemme ja kuka valitsee meidät. On kolme keskeistä psykologista tekijää, jotka vaikuttavat asiaan: samankaltaisuus, läheisyys ja kumppanin valinta.

Samankaltaisuuden merkitys

Aloitetaan samankaltaisuudesta. Ihastumme todennäköisemmin ihmisiin, jotka ovat ulkonäöltään, persoonallisuudeltaan, kiinnostuksenkohteiltaan ja elämäntavoiltaan samankaltaisia kuin me. Useimmissa parisuhdetutkimuksissa keskitytään siihen, kuinka samankaltaisia pariskunnat ovat persoonallisuuden, asenteiden ja uskomusten suhteen. Tulokset osoittavat yleensä, että mitä enemmän pariskunnat ovat yhtä mieltä näistä tekijöistä, sitä tyytyväisempiä he ovat suhteeseensa. Tämä pätee myös demografisiin tekijöihin, kuten ikään ja ulkonäköön.

Yksi vetovoiman laukaisevista tekijöistä on se, että se toimii omien mielipiteidemme vahvistajana, mikä liittyy vastavuoroisuushypoteesiin: on suurempi todennäköisyys, että joku samankaltainen kuin sinä vastaa kiintymykseesi. Ihmiset arvostavat myös asioita, jotka ovat tuttuja ja ennustettavia. Tämä saa parisuhteessa yhdessä vietetyn ajan tuntumaan luonnollisemmalta ja palkitsevammalta.

Läheisyyden merkitys

Läheisyysvaikutus on nimitys ihmisten luonnolliselle taipumukselle suosia uusia asioita enemmän toistuvien kohtaamisten jälkeen. Toisin sanoen "pidämme" toisistamme ja asioista, kun olemme niiden lähellä useammin. Hyvä esimerkki on se, että oppilaat, jotka istuvat luokassa vierekkäin, ystävystyvät yleensä todennäköisemmin.

Tämä johtuu evolutiivisesta selityksestä. Meillä on vaistomainen pelko tuntematonta kohtaan, mutta kun asiat alkavat muuttua tavallisemmiksi, ne innostavat meitä ja tuntuvat turvallisemmilta. 

Deittisivustojen ja -sovellusten lisääntynyt käyttö on kuitenkin vinouttanut tätä vaikutusta "valintojen ylikuormituksen" vuoksi. Kun meillä on useita kumppaneita valittavana, saattaa näkemyksemme siitä, kuka olisi sopiva kumppani tosielämässä, muuttua - "lisävaihtoehtojen myötä olemme taipuvaisempia priorisoimaan erilaisia ominaisuuksia kuin tehdessämme erillisiä arvioita mahdollisista kumppaneista, ja tällaisilla ominaisuuksilla voi olla merkitystä, jos olet onnellinen, kun suhde siirtyy offline-tilaan".

Kumppanin valintaperusteet

Miesten ja naisten tapa valita kumppani on hyvin erilainen, ja syy tähän on evoluutiopsykologiassa. "Miesvalintaa" tapahtuu kautta linjan kaikissa ihmisyhteisöissä, ja miehet synnyttävät äärettömän määrän lapsia, joten he suosivat hedelmällisyyden indikaattoreita ja niitä, jotka ovat seksuaalisesti uskollisia. Koska naisilla voi olla vain rajallinen määrä lapsia ja koska lastenhoito on niin aikaa vievää, tytöt ovat yleensä valikoivampia puolisoa valitessaan. Pinnallisten ominaisuuksien sijaan he etsivät kumppaneita, joilla on hyviä luonteenpiirteitä ja taloudellista vakautta.

Tulokset

Vetovoiman syntymiseen vaikuttavat samankaltaisuus, läheisyys ja kumppanin valinta. Ymmärtämällä, miten nämä tekijät vaikuttavat siihen, keitä kohtaan tunnemme vetoa, voimme ymmärtää paremmin valintoja, joita teemme ihmissuhteissamme.

Muita artikkeleita aiheesta blogi